Εμείς τι φταίμε που σε κάθε τάιμ-άουτ ακούμε τα δικά σας βρισίδια;

Η «άνοδος» του οσφπ το 67, ο Σπιρμαν και ο Ματθαίου...

Ταξίδι στον χρόνο. Πίσω στην δεκαετία του 1960. Στο μακρυνό 1964. Ο οσφπ δεν τα καταφέρνει στην Α εθνική και ως τελευταίος, υποβιβάζεται. Θα μείνει εκεί 3 ολόκληρα χρόνια και θα ανέβει το 1967 με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου που ήταν ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και προπονητής της ... εθνικής.

                                                           (Πηγη Αθλητικη Ηχω 11-1-67)
Τα 3 χρόνια στην Β εθνική είναι βαριά και δύσκολα για την άνοδο. Τα πράγματα όμως στην Α εθνική κυλούσαν φυσιολογικά. Είχαν την κανονικότητά τους. Πρωταθλητές οι Αεκ και Παναθηναϊκός. Ο Οσφπ ζοριζόταν. 1964-65 και η άνοδος δεν έρχεται. 1965-66 και η άνοδος επίσης δεν έρχεται.





 Το 1967 όμως, αλλάζουν τρόπο σκέψης. Η άνοδος πρέπει να έρθει, το ΠΩΣ είναι δευτερεύον. Ως γνωστόν εκείνα τα χρόνια ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ συμμετοχή ξένω παιχτών στο πρωτάθλημα. Η πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε ξένο, αλλά σε ευρωπαϊκό αγώνα ήταν ο Παναθηναϊκός. Το 1969.

(Πηγή: http://www.basketnet.gr/greece/greece-a1/greece-panathinaikos/p/77759/o-protos-xenos-sto-elliniko-mpasket)

Ακόμα και στην δεκαετία του 70 οι ομάδες χρησιμοποιούσαν έναν ξένο αλλά ΠΑΝΤΑ στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Επίσημα, οι ξένοι αγωνίστηκαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα το 1988. Τότε αποκτήθηκε ο Έντγκαρ Τζόουνς (ελικόπτερο) για τον Παναθηναϊκό και ο Σκάρι για τον οσφπ.

Όμως, 56 χρόνια νωρίτερα από σήμερα ένας άλλος ξένος βοήθησε τον οσφπ να ανέβει στην Α εθνική. Διαφορετικά ποιός ξέρει πόσα χρόνια θα παρέμενε στα αλώνια της Β εθνικής. Στις 11-12-66 μαθαίνουμε οτι το τμήμα μπάσκετ του οσφπ ενισχύεται με τον «ομογενή» εξ Αιγύπτου, Ευστρατίου,

(Πηγη Αθλητική Ηχώ 11-12-66)

Δύο (2) ημέρες αργότερα, η διοίκηση του τμήματος ανακοινώνει ως προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου (που είναι παράλληλα ΚΑΙ προπονητής της Εθνικής).

(Πηγη Αθλητικη Ηχω 13-11-66)

Φυσικά με το υπάρχον ρόστερ του οσφπ, άνοδος δεν προβλέπεται στον ορίζοντα. Οπότε η λύση ενός ξένου που θα κάνει την διαφορά είναι μονόδρομος. Το οτι ΔΕΝ επιτρέπονταν όπως διαβάσαμε ακριβώς παραπάνω, δεν είναι λόγος ανησυχίας.. Έτσι στις 4-1-67 φτάνει το δελτίο του ΠΡΩΤΟΥ ξένου που αγωνίζεται στο Ελληνικό πρωτάθλημα όταν ΚΑΜΙΑ άλλη ομάδα δεν διέθετε!!!

(Πηγη Αθλητικη ηχω 4-1-67)

Προφανώς και δεν θα αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκούς αγώνες, γιατί ο οσφπ ήταν 2 χρόνια στην Β εθνική!!!

 (Πηγη Αθλητικη ηχω 4-1-67)

Ο Άλτιν αγωνίζεται στην Αμερικάνικη Βάση στο Ελληνικό και θα «αφήσει εποχή καθώς δεν έχει εμφανισθεί στο Ελληνικό μπάσκετ τέτοιος παίχτης». Είναι προσωπική επιλογή του προπονητή της Εθνικής αλλά και του οσφπ, Φαίδωνα Ματαθίου.

 (πηγη Αθλητικη Ηχω 5-1-67)

Ο Σπιρμαν Άλτιν σε δράση!!!
(Πηγη Αθλητικη Ηχω 5-1-67)

(Πηγη Ομαδα 5-1-67)

Μια ημέρα μετά η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη....

 (Πηγη Αθλητικη ηχω 6-1-67)

Το μόνο «πρόβλημα» είναι η διπλή θέση του προπονητή, ο οποίος είναι ήδη προπονητής στην Εθνική και προφανώς ταυτόχρονα προπονητής ΚΑΙ στον οσφπ. Μάλιστα η θέση της εφημερίδας είναι οτι είναι θετικό γιατί γνωρίζει τις ικανότητες των παιχτών και ο οσφπ αγωνιζόμενος στην Β εθνική δεν έχει παίχτες να δώσει στην Εθνική ομάδα. 

(Πηγη Αθλητική Ηχώ 11-1-67)

 Το ρόστερ εκείνης της ομάδας του οσφπ αποτελείτο κυρίως από νεαρούς παίχτες και ελάχιστους με εμπειρία, οι οποίοι ΔΕΝ τα κατάφεραν τις 2 προηγούμενες χρονιές. Το 1967 ενισχύθηκαν με τον ... ομογενή Ευστρατίου εξ Αιγύπτου, και τον Αμερικάνο Σπίρμαν Άλτιν!!!

 (Πηγη Αθλητικη Ηχω 15-2-67)

Στην πραγματικότητα μετά τον ... ομογενή εξ Αιγύπτου, ο Θανάσης Ράμμος (βασικό στέλεχος των ερυθρόλευκων) μας αποκαλύπτει οι οι ΞΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ όχι ένας, αλλά .... ΔΥΟ (2)!!!

                                                 (Πηγη Αθλητικη Ηχω 30-3-67)

-  «Τι έχεις να μας πεις για την συμμετοχή των 2 νέων Αμερικανών παιχτών» ρωτάει ο συντάκτης

- «Τοσο ο Σπίρμαν όσο και ο Πλερόπουλος ....» ενημερώνει ο Ράμμος τον συντάκτη Τάκη Παϊπέτη!!!


Ακόμα και σήμερα φαντάζει «περίεργο» πως δώθηκε η άδεια να χρησιμοποιηθεί ΞΕΝΟΣ παίχτης (ένας - δύο -τρεις, αυτό το ξέρουν μόνο οι ερυθρόλευκοι) σε ομαδικό άθλημα Β Εθνικής, όταν στο ποδόσφαιρο, στο βόλλευ, στο μπάσκετ στην Α κατηγορία εκείνης της εποχής ΔΕΝ υπήρχε ούτε ένας, για την ακρίβεια ΔΕΝ προβλεπόταν να αγωνίζονται ξένοι. 

Καταλαβαίνουμε όλοι οτι είναι μία συνθήκη που αλλάζει τρομακτικά τις ισορροπίες στο άθλημα, ειδικά όταν μιλάμε για Β εθνική. Στις μέρες μας, προβλέπονται έξι (6) ξένοι στην Α1 και μόλις ένας (1) στην Α2 που αγωνίζεται ξανά ο οσφπ.

                                  

Φυσικά με 2 Αμερικάνους, ομογενείς, (Σπιρμαν, Πλεροπουλο, Ευστρατιου) κλπ κλπ και προπονητή τον προπονητή της Εθνικής, η ομάδα του Πειραιά την τρίτη (3η) σεζόν στην Β εθνική, ανέβηκε ... τρένο στην Α!!!

(Πηγη Αθλητικη Ηχω 06-4-67)

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως αν αυτή η σούπερ ομάδα με τον Άλτιν «που θα αφήσει εποχή», «που όμοιός του δεν έχει αγωνισθεί ξανά» και τους άλλους ομογενείς θα τερμάτιζε άνετα 1-2η στο πρωτάθλημα της Α εθνικής. Η κανονικότητα της Α εθνικής, τους προσγείωσε στη φυσική τους θέση τα επόμενα χρόνια. Δλδ στην 4-5η.




Σχόλια