Αν λεγόταν ... Mladen Pelistric

Το «μαγικό» ντάμπλ του 1947 (σκάνδαλα γανυμήδη νο 7)

Ποιά ομάδα έκανε ντάμπλ το 1947???

Ποιά ομάδα δεν θα αποκαλύψει ποτέ πως έγινε αυτό το ντάμπλ???

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Την σεζόν 1946-47 το πρωτάθλημα έγινε με τους γνωστούς «όρους»

Τα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης έβγαζαν τους 2 πρώτους, οι οποίοι στην συνέχεια έκαναν ενα μίνι πρωτάθλημα μεταξύ τους  και ο νικητής έπαιρνε το πρωτάθλημα. Οι βαθμοί και τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης δλδ των τοπικών ΔΕΝ μεταφέρονταν στην τελική φάση.

Αντίστοιχα στο κύπελλο η κάθε ομάδα που ήθελε να πάρει μέρος το δήλωνε στην ένωση που άνηκε
και όταν μαζεύονταν οι υποψηφιότητες άρχιζε ο θεσμός. Με κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι ομάδες του πρωταθλήματος Α κατηγορίας Αθηνών-Πειραιά-Θεσσαλονίκης δεν συμμετείχαν στην προκριματική φάση. Οι ομάδες από τις άλλες ενώσεις (Κρήτης-Πατρών-Θεσσαλίας-Εύβοιας και Αν. Μακεδονίας) συμμετείχαν κανονικά απο την αρχή του θεσμού .


Στην ουσία ο θεσμός δλδ είχε ήδη 8 ομάδες της Αθήνας , 8 του Πειραιά και 4 της Θεσσαλονίκης στην επόμενη φάση . Οι ομάδες αυτές της Αθήνας και του Πειραιά και της Μακεδονίας έμπαιναν κατευθείαν στην Β φάση του κυπέλλου (πλην των Παναθηναικου-Αεκ-Αστέρα - οσιφιπι-Εθνικού -Άρη-Παοκ-Μακεδονικού που ήταν πρωτοπόροι στα πρωταθλήματα εκείνη την στιγμή.

Έτσι σχηματιζόταν μια φάση των 16 όπου οι 8 προαναφερθέντες ομάδες περίμεναν στην ουσία τις άλλες 8 που θα έβγαιναν από τις αναμετρήσεις μεταξύ τους. Να τονίσουμε οτι στην φάση των προκριματικών ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ οι Απόλλωνας Αθηνών και Πανιώνιος απο τον Άρη Αθηνών. Έτσι οι Παναθηναικός- Αεκ -Αστέρας (αρχική 3άδα) μαζί με τον Άρη αθηνών ήταν η πρώτη τετράδα των 16, ακολουθούμενη απο την τριάδα των οσιφιπι-Εθνικού και Πανελευσινιακού απο τον Πειραιά και την 4αδα της Θεσσαλονίκης με τους Παοκ-Άρη-Μακεδονικό και τον Ηρακλή που επιβίωσε απο την προκριματική φάση. ήδη έχουμε τις 11 πρώτες ομάδες των 16.

Μας μένουν άλλες 5 ομάδες που είναι οι ομάδες από τις άλλες 5 ενώσεις. Απο την Αχαία περνάει ο Αχιλλεύς Πατρών, απο την Κρήτη ο ΟΦΗ, απο την Αν. Μακεδονία η ΑΕ Καβάλας και Ελπίς Δράμας ενω τέλος απο την Θεσσαλία και Εύβοια πέρασε η Νίκη Βόλου.

Ως γνωστόν στο πρωτάθλημα Αθηνών οι Παναθηναικός - Αεκ είχαν ΠΑΝΤΑ δύσκολο έργο καθότι οι αντίπαλοι ήταν ο Φωστήρας,ο Ατρόμητος Αθηνών, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος, εν αντιθέσει με τα μεγαθήρια των Ατρομήτου Πειραιά (καμμία σχέση με τον συνόνοματο της Αθήνας) - Νεάπολη- Άμυνα Νίκαιας -Αργοναύτη και Φιλάθλων που έπαιζαν στο πρωτάθλημα του Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απο τα τοπικά πρωταθλήματα , σε αυτό της Αθήνας οι τίτλοι μοιράζονταν
(17 ο Παναθηναικός, 4 ο Απόλλων, 4 η Αεκ, 2 Γουδή, 1 Ατρόμητος, 1 Γκύζη, 1 Πανιώνιος), ενώ σε αυτό του Πειραιά υπήρχε μονοπώλιο (23 ο οσιφιπι, και 1 συμπρωταθλητής με τον Εθνικό, 2 ο Εθνικός το ένα απο αυτά όταν δεν κατέβηκε ο οσιφιπι λόγω αποχώρησης, και από ένα οι Θησέας-Άμυνα και Αργοναύτης επειδή η ΕΠΣ Πειραιώς έστελνε τους Εθνικό και οσιφιπι απευθείας στο πρωτάθλημα νοτίου ελλάδας για να συμμετέχουν μετά στην τελική φάση). Στην ουσία όποτε κατέβηκε ο οσιφιπι ήταν και πρωταθλητής.

Η πρώτη φορά που σε όμιλο τελικής φάσης υπήρξαν ομάδες της επαρχίας (οπότε και δικαιολόγισε τον τίτλο ως πανελλήνιο) ήταν το 1953-54..Μέχρι τότε τα περίφημα πανελλήνια πρωταθλήματα ήταν υπόθεση 3 ενώσεων. Αθήνας-Πειραιά-Θεσσαλονίκης

Ξαναγυρίζουμε στο πρωτάθλημα του 1947 στο οποίο στην Αθήνα γίνεται σκληρή μάχη και στην ουσία 4 ομάδες παίζουν για 2 θέσεις πρόκρισης στην τελική φάση. Ο Παναθηναικός, η Αεκ ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας


Προσέξτε οτι στην 12η αγωνιστική (υπολείπονται 2) ο πρώτος με τον τέταρτο στην ΑΘήνα έχουν 1 πόντο διαφορά, ενω στον Πειραιά 12!!!  (3 βαθμοί η νίκη, 2 η ισοπαλία 1 η ήττα)

Ο Παναθηναικός θα κερδίσει την Αεκ εντός και εκτός


αλλά η ήττα και η ισοπαλία απο τον Αστέρα (1-1 και 2-1) θα του στοιχίσει την πρόκριση στην τελική φάση

                                     

26-1-1947



όμως όπως φαίνεται στο δημοσίευμα η Αεκ (στον αγώνα Αεκ-Φωστήρας 2-1) χρησιμοποιεί τον τερματοφύλακα της Β ομάδας στην ομάδα του πρωταθλήματος, κάτι ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Η εφημερίδα θεωρεί οτι η Αεκ είναι η ΗΤΤΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, έτσι αναφέρει και στο ρεπορτάζ αλλά και στον τίτλο του άρθρου της


όπως αναφέρεται εδώ κανείς δεν γνωρίζει  τι προβλέπεται βάσει της προκύρηξης του πρωταθλήματος και τι σημαίνει «ελαφριά» τιμωρία». Το σίγουρο είναι οτι αν μηδενιζόταν η Αεκ , θα έχανε τους 3 βαθμούς της νίκης


Η τελική κατάταξη βρίσκει Αεκ και Πανιώνιο ισόβαθμους με 35βαθμούς  και τον Παναθηναικό να ακολουθεί με 34, ενώ τέταρτος ήταν ο Απόλλωνας με 31 βαθμούς . Στην ισοβαθμία μετράει ο λόγος των τερμάτων (άμυνα/επίθεση), έτσι η Αεκ έχει 12/29 δλδ (0,41) ενώ ο Πανιώνιος 19/45 (δλδ 0,42).(o νιόνιος στον τελευταίο αγώνα κέρδισε με 9-1 το Παγκράτι και ήθελε άλλο 1 γκολ για να βγει πρωταθλητής αθήνας, το οποίο το πέτυχε αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε...!!!)



Αν η Αεκ είχε τιμωρηθεί από την ένσταση του Φωστήρα θα είχε είτε 1, είτε 3 βαθμούς λιγότερους.
Αν είχε έστω και εναν βαθμό λιγότερο,θα ισοβαθμούσε με τον Παναθηναικό ο οποίος είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων 12/33 (δλδ 0,36) οπότε θα συνέχιζε αυτός στην επόμενη φάση.

Έτσι λοιπόν αν και παράτυπη, η Αεκ συνεχίζει στην τελική φάση και χρίζεται και πρωταθλήτρια Αθήνας. Ο δε Πανιώνιος ισόβαθμος μεν , αλλά χωρίς τίτλο (για 1 γκολ) και τρίτος ο Παναθηναικός ο οποίος παρότι έχει κερδίσει 2 φορές την πρωταθλήτρια Αεκ, μένει εκτός τελικής φάσης.

Κρίνοντας απο τα φιλικά παιχνίδια εκείνης της χρονιάς στα τουρνουά Πάσχα και Χριστουγέννων ο Παναθηναικός δεν είχε πρόβλημα με τον οσιφιπι καθώς τον κέρδισε 2-0 στον πρώτο αγώνα τα Χριστούγεννα, έχασε 2-1 στον δεύτερο και επιβλήθηκε εύκολα με 3-0 την Κυριακή του Θωμά επι του οσιφιπι. ίσως η συμμετοχή του στην τελική φάση, να άλλαζε άρδην τις ισορροπίες του πρωταθλήματος.






Το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς ΕΚΛΑΠΗ απο τον Ηρακλή ετσιθελικά, αφού μόνο με μηδενισμό στον αγώνα με την Αεκ θα έχανε τον τίτλο. Ο Ηρακλής στην τελική φάση ήταν αήττητος και είχε κερδίσει 2-1 τον πρωταθλητή του 1946-47 οσιφιπι, ο οποίος συγκέντρωσε τους ίδιους πόντους με τον Ηρακλή. Όμως η ποινή μηδενισμού (και των 2 ομάδων) στον περίεργο αγώνα με την αδιάφορη Αεκ στην Θεσσαλονίκη και η τιμωρία για τα επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί της Αεκ, στοίχισαν την απώλεια του πρωταθλήματος σε μια «μαύρη» στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Οι γνωστοί ερυθρόσβερκοι προπαγανδιστές επιμένουν οτι ο παίχτης του Ηρακλή που αποβλήθηκε (συμβάν που έγινε) και δεν αποχώρισε φταίει για την διακοπή , αλλά στο ρεπορτάζ του αγώνα στον παρακάτω σύνδεσμο φαίνεται ξεκάθαρα το πέναλτυ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ υπερ του Ηρακλή (γροθιά του τερματοφύλακα της Αεκ  στον Ζακαπίδα του Ηρακλή) η αποχώρηση του διαιτητή λόγω των μαρκαρισμάτων(!!!) καθώς και η εισβολή των φιλάθλων της Αεκ Η ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΟΜΑΔΩΝ..ΑΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΜΟΝΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΟ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ, αλλά η υπαιτιότητα του Ηρακλή περιορίστηκε στο ότι ήταν υπεύθυνος για την τάξη ως γηπεδούχος (δλδ να βάλει security και να φέρει τα ΜΑΤ).






Όλο το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΑΘΛΉΜΑΤΟΣ 1946-47 βρίσκεται  ΕΔΏ..

Στο κύπελλο εκείνης της χρονιάς στην φάση των 16, το ζευγάρι που κλέβει την παράσταση είναι το Παναθηναικός - οσιφιπι. Ο πρώτος αγώνας είναι στις 9-3-47.


Η αναφορά του αγώνα είναι αποκαλυπτική.

Ορίζεται διαιτητής απο την Θεσσαλονίκη (Ηλιάδης) ο οποίος αδυνατεί να ελέγξει τον αγώνα.
Η αναμέτρηση ξεκινάει σκληρή εκατέρωθεν, αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι παίχτες του οσιφιπι
γίνονται όλο και πιο σκληροί χωρίς τιμωρία. 5 παίχτες τραυματίες (Σίμος-Παπαντωνίου-Ρεμούνδος του Παναθηναικού και 2 του οσιφιπι ), ένας στο νοσοκομείο (Σίμος) με κάταγμα στο πόδι. Ο Παναθηναικός συνεχίζει με 10 παίχτες απο το 30ο λεπτό περίπου και ο Παπαντωνίου δευτερόλεπτα
πριν το σφύριγμα της λήξης σε άδεια εστία, χάνει την ευκαιρία του αγώνα.

Με την έναρξη της παράτασης αποβάλλονται οι Μινάρδος (οσιφιπι) και Παπαντωνίου (Παναθηναικός) και έτσι ο Παναθηναικός συνεχίζει με 9 παίχτες. Παρόλα αυτά στο φινάλε της παράτασης ο τερματοφύλακας του οσιφιπι θα τραυματίσει τον Ρεμούνδο (σε απόκρουση εντός περιοχής)  και ο διαιτητής σύμφωνα με την εφημερίδα, αντι να δώσει το καταφανές πέναλτυ, θα δώσει φρι - κικ.

Ο επαναληπτικός αγώνας ( τότε δεν υπήρχε πέναλτυ σαν διαδικασία) ορίσθηκε στις 30-4-1947.

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας μαθαίνουμε οτι η Αεκ (πρωταθλήτρια Αθηνών) αρχίζει και χτίζει απο τότε την παράδοση με τις μικρές ομάδες καθώς θα αποκλεισθεί απο τον Αχιλλέα Πατρών (!!! ) χάνοντας 2-1

Όπως βλέπουμε εδώ ο διαιτητής εκ Θεσσαλονίκης κάνει μαντάρα τον αγώνα, αφήνει τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα φορεία εμφανίζονται στο γήπεδο, ΑΛΛΑ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΤΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (γιατί άραγε αφού θα μηδενιζόταν ο Παναθηναικός) όπως θα κάνει ένας άλλος συνάδελφος του λίγους μήνες αργότερα.

 Αναφέραμε νωριτερα ότι οι δύο αυτές ομάδες δεν συναντήθηκαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος παρά μόνο σε φιλικούς αγώνες. Στις 26-12-46 στο κύπελλο Χριστουγέννων ο Παναθηναικός αντιμετωπίζει τον Οσφπ και τον κερδίζει εύκολα 2-0. Τα τέρματα ο Νικολόπουλος και ο Σίμος. Τρείς ημέρες αργότερα ο Παναθηναικός κερδίζει και την Αεκ με 3-2 . Τα τέρματα του Παναθηναικού πέτυχαν οι Νικολόπουλος (2) και ο Παπαντωνίου Α. Στο κύπελλο Χριστουγέννων πρώτη τερματίζει η Αεκ με 9 βαθμούς και τέρματα 9-4, δεύτερος ο Παναθηναικός με 8 βαθμούς και 6-7 τέρματα και τίτος ο Οσφπ με 7 βαθμούς και 4-8 τέρματα



Στις 10-4-47 ο Παναθηναικός σε φιλικό αγώνα κερδίζει 5-0 τον Πανιώνιο με βασικό τον Νικολόπουλο που θα πετύχει και 2 τέρματα



Στις 12-4-1947 ανακοινώνεται το πρόγραμμα για τις εορτές του Πασχα και περιλαμβάνει αναμετρήσεις όπως και των Χριστουγέννων. Παναθηναικός Οσφπ και Αεκ αναμετρώνται σε φιλικές αναμετρήσεις μεταξύ τους. Η κυριακή του Πάσχα έπεφτε στις 13-4 εκείνη την χρονιά.


                                   


Ανήμερα λοιπόν Παναθηναικός και Αεκ έρχονται ισόπαλοι 1-1.

                                        

Στις 17-4-47 ανακοινώνεται οτι την κυριακή (του Θωμά) 20-4-47 αναμετρώνται Παναθηναικός - Οσφπ .Ο Παναθηναικός κερδίζει πανεύκολα με 3-0 με τέρματα των Νικολόπουλου-Α.Παπαντωνίου και Σταφυλίδη. Ο Παναθηναικός κατακτά το κύπελλο Πάσχα με βαθμούς (4-1 τέρματα) δεύτερη η Αεκ με 4 βαθμούς και 3-3 τέρματα και τρίτος πάλι ο Οσφπ με 3 βαθμούς και 2-5 τέρματα

Γιατι επιμένουμε στον Νικολόπουλο????

Γιατί ο Νικολόπουλος (και ο Ζώγας) θα τιμωρηθεί ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ στις 12-2-1947 (στην εφημερίδα ανακοινώθηκε στις 13-2-1947) με αποκλεισμό για ένα μήνα ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΝ.




Στις 22-4-1947 κεραυνός εν αιθρία για τον Παναθηναικό.

Η ΕΠΣΑ αποφασίζει να τιμωρίσει με 200.000 πρόστιμο τον Παναθηναικό ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 12 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,  διότι στους αγώνες του Πάσχα χρησιμοποίησε τον τιμωρημένο Νικολόπουλο. (η έναρξη της ποινής είναι την ημέρα της ανακοίνωσης και όχι του πρώτου αγώνα που χρησιμοποιήθηκε ο Νικολόπουλος).



Ο Νικολόπουλος ήταν ένας απο τους καλύτερους μέσους της εποχής (ο Παναθηναικός τον απόκτησε απο τα Πετράλωνα) και μάλιστα χριζόταν και εύκολα σκόρερ με τις μεγάλες ομάδες όπως φαίνεται απο τους αγώνες μεταξύ τους.

O Nικολόπουλος είχε χρησιμοποιηθεί και στις 11-4-1947 στον φιλικό αγώνα με τον Πανιώνιο και μάλιστα θα είναι και ο πρώτος σκόρερ με 2 τέρματα στο 5-0. Προφανώς μιλάμε για σημαντικό γρανάζι της ομάδας και ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 11-4-1947 ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ,Η, ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (τότε δεν ήταν τιμωρημένος???)

Η ποινή βέβαια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ. Ο Παναθηναικός τερματίζοντας τρίτος στον δύσκολο όμιλο της Αθήνας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην τελική φάση του πρωταθλήματος (το οποίο θα κατακτήσει ο Οσφπ κλέβοντας τον τίτλο απο τον αήττητο Ηρακλή).
Στις 2-3-1947 διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Αθήνας.
Έτσι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Παναθηναικού είναι το κύπελλο Ελλάδας.

Ο αγώνας ρεβάνς Οσφπ-Παναθηναικού είναι γνωστό οτι θα γίνει στις 30-4, εφόσον ο πρώτος αγώνας
και η παράταση έληξαν ισόπαλοι με αποτέλεσμα 0-0.

Η ποινή ανακοινώθηκε στις 22-4-1947 (ενω το κύπελλο Πάσχα ξεκίνησε στις 13-4-47 όπως είδαμε και ο τελευταίος αγώνας έγινε στις 20-4-1947 (Παναθηναικός - οσφπ 3-0). Έτσι ο αγωνιστικός αποκλεισμός του Παναθηναικού φτάνει μέχρι τις 4-5-1947 ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ την είσοδο του, στην 8άδα του κυπέλλου. ΑΝ Η ΠΟΙΝΗ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 13-4-47 (ΗΜΕΡΑ ΠΑΣΧΑ) ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (η στις 11-4-1947 όταν ο Νικολόπουλος αγωνίστηκε εναντίον του Πανιωνίου) ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΗΞΕΙ ΣΤΙΣ 25-4-47 ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗ ΡΕΒΑΝΣ ΜΕ ΤΟΝ οσιφιπι.

Ο Νικολόπουλος χρησιμοποιήθηκε ΣΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Ο Παναθηναικός βρίσκεται εκτός κυπέλλου ελλάδας , ενώ αν η ποινή ήταν  ανακοινωμένη την περίοδο των εορτών  (13-4-1947) ο Παναθηναικός θα μπορούσε να αγωνιστεί με τον Οσφπ και αν κρίνουμε απο τις μεταξύ τους αναμετρήσεις στα φιλικά (νικες του Παναθηναικού με 3-0 και 2-0) πιθανόν να πέρναγε ο Παναθηναικός στην επόμενη φάση. (για την ιστορία το κύπελλο το κατέκτησε ο ...οσιφιπι)

Άλλο ένα ντάμπλ απο την γνωστή σειρά..
ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ..


Σχόλια

  1. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1957 ΠΙΥ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΑΣ. ΓΑΥΡΟΙ ΚΑΜΑΤΕΡΙΩΤΕΣ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου