Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

Τελικά μικρύναμε, η μηπως ΔΕΝ μεγαλώσαμε?

Ίσως το πιο «δύσκολο» κείμενο που έχω γράψει μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί θα αναγκαστώ να παραθέσω τι έχουν δηλώσει «σημαιοφόροι» του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ. Οι παλαίμαχοι για κάθε σύλλογο αποτελούν την ζωντανή ιστορία του. Έχω μιλήσει με αρκετούς, από μικρά αθλήματα. Είναι τιμή για κάθε ομάδα να έχει στην διοίκηση, η σε καίρια πόστα παλαίμαχους αθλητές που αγαπάνε τον σύλλογο. Άλλο βέβαια η συνεισφορά τους στον σύλλογο ως παίχτες η προπονητές, άλλο οι δηλώσεις που «ανεβαίνουν» πάντα σε καίρια χρονικά σημεία και σε μέσα ενημέρωσης που προκαλούν...εντύπωση!!!. 

Αγαπημένε Χουάν. Αυτό που διαπίστωσες εσύ το 2019, εμείς το φωνάζαμε ..... από τότε που ήρθες. Σε θυμάμαι ακόμα από τα κάγκελα της Λεωφόρου, αρχές του 80. Τότε μάλλον δεν σου είχαν πει τι ιστορία κουβαλούσε ο Παναθηναίκός, έτσι δεν είναι? Ούτε για τα 5/6 την δεκαετία του 60, ούτε για τα 9/20 (δεκαετία 60-70), σωστά? Οπότε λογικό να μην γνωρίζεις τι σημαίνει .... «μικρύναμε». Θυμισου όμως λίγο καλύτερα....

Το 81 δεν έπαιζες βασικός, που βγήκαμε 5οι? Το 83 που βγήκαμε 6οι και εκτός ευρώπης, άλλος Ρότσα αγωνιζόταν? Το 88 δεν ήσουν παίχτης μας, όταν τερματίσαμε 5οι? Όχι? Το 96 μας πήγες στην 4αδα και την επόμενη χρονιά (με σένα προπονητή στην αρχή) 5οι και εκτός ευρώπης από τον κουτσουπιά. Τότε δεν μίκραινε ο σύλλογος? Όταν έλεγες οτι ζήταγες Αλεξανδρή και Κωστή και σου έφερναν τον Λαγωνικάκη, δεν μίκραινε ο σύλλογος? Όχι?

Αγαπητέ Χουάν, θύμισε μας τις χρονιές 1980, 81, 82, 83, 85, 87, 88, 89, 92, 93, 94, 97, 98, 99, 00, 01, 02, 03, 05, 06, 07, 11, 12 πέταγαμε και σάρωναμε τα πρωταθλήματα? Ε Χουάν? Άρα μήπως μικρύναμε, η για την ακρίβεια ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ?


Βρε Χουάν, ΕΣΕΝΑ δεν έκαναν 8 χρόνια να σου δώσουν υπηκοοότητα όταν ΟΛΟΙ οι ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ του οσφπ (Λοσάντα - Εσταβίλιο) έπαιζαν ως Ελληνάρες? Εσένα δεν τιμώρησαν και δεν αγωνίστηκες στο μπαράζ του Βόλου και χάσαμε τον τίτλο? Άλλον Ρότσα τιμώρησαν? Δεν μικραίναμε τότε που οι αντίπαλοι έπαιζαν ΟΠΩΣ ήθελαν? Δεν χάσαμε 2 πρωταθλήματα επειδή όταν ήμασταν στην κορυφή, ο Νταιφάς ανακινούσε συνέχεια το θέμα σου ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ? Τα ξέχασες κιόλας?

Μήπως θυμάσαι ΠΟΣΑ πρωταθλήματα ΣΗΚΩΣΕΣ και πόσα πραγματικά ΑΞΙΖΕΣ εσύ, ο Μητσάρας και ο Ζάετς? Άρα μήπως μικρύναμε, η για την ακρίβεια ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ?

Aγαπητέ Χουάν ξέρουμε οτι κάναμε πορείες ευρωπαϊκές από το 79 μέχρι το 2008. Αλλά κάναμε και πριν (1971) κάναμε και μετά (2009 + 2010). Και το μέτρο σύγκρισης ΔΕΝ είναι οι άλλες ελληνικές ομάδες, αλλά η ευρώπη. Όπως στο μπάσκετ με τα 6 ευρωπαϊκά δεν συγκριθήκαμε με κανέναν οσφπ η άρη, αλλά με την...Ρεάλ, την Τσσκα, την Μακάμπι, την Βαρέζε!!! Οπότε οι 7 πορείες (1985-88-92-96-01-02-03 με 2 ημιτελικούς) σε 31 χρόνια, μάλλον δεν είναι...τρομερή επιτυχία. Είναι επιτυχία με βάση τις επιδόσεις ...του οσφπ. Σωστα? Άρα μήπως μικρύναμε, η για την ακρίβεια ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ?

Φυσικά όταν σε ρωτάνε κάτι και η πρώτη πρόταση είναι να ...υπερασπίσεις τον εαυτό σου, καταλαβαίνεις οτι κάτι δεν θα είναι σωστό στην απάντηση!!! Κανείς δεν αμφισβητεί τι προσέφερες, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους...επιχείρημα η δικαιολογία για την άποψη σου. Η γνώμη σου είναι σεβαστή, όπως και εσύ ως προσωπικότητα.

Το «άγχος» όμως είναι κακός σύμβουλος. Και μας αποκαλύπτει - άθελα του βέβαια - στην επόμενη ερωτηση, ποιος έκανε κουμάντο στην ΠΑΕ, που είναι ο ίδιος που «ξόδευε» τα λεφτά για τις μεταγραφές του 01 και 02 (το συμβόλαιο του άλφα δλδ) όπως θα διαβάσουμε αμέσως μετά.


Βέβαια παλιότερα...άλλα δήλωνες!!!! Έτσι δεν είναι? Δεν μικραίναμε τότε αγαπητέ Χουάν? Φαντάσου τον Παναθηναϊκο Χουάν, με Αλεξανδρή-Κωστή-Ντέμη-Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο.

Image result for ροτσα αλλους ηθελα, αλλους εφερναν

Αγαπητέ Χουάν μία υπενθύμιση. ΔΕΝ είσαι μόνος σου. Οι παλαίμαχοι γενικά του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ είναι κάτι το ξεχωριστό, ειδικά στο ποδόσφαιρο και ειδικά μιας συγκεκριμένης χρονική περιόδου. Εμφανίζονται εύκολα (ΚΥΡΙΩΣ σε ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ) με..απώλεια μνήμας και με ψυχρό τρόπο ομιλίας, να δηλώνουν τηλεοπτικά οτι ο διαιτητής μας παίζει 50-50 όταν στα ίδια γήπεδα με τον ίδιο αντίπαλο ΜΑΣ ΕΚΛΕΒΑΝ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ. Η καλύτερη υπερασπιστική γραμμή του οσφπ. Γιαυτό άλλωστε και σας δίνουν «βήμα». Δεν το σκεφτήκατε ποτέ αυτό?

 ΟΜΩΣ όταν κινδυνεύει το γήπεδό μας ή όταν μας πολεμάει ένα ολόκληρο σύστημα δεκαετίες, δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για αυτά τα θέματα, δεν έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση.


Ένα κλασικό παράδειγμα ο στρατηγός Μίμης Δομάζος (μία κατηγορία μόνος του)!!! Αξεπέραστος ως ποδοσφαιριστής, αλλά ως παλαίμαχος σπάνια θα πει κάτι καλό για τον Σύλλογο. Πέραν - φυσικά - των εποχών που αγωνιζόταν...για την φανέλα.. Η και οχι. Εσείς θα αποφασίσετε.

8-9-02
(δεν δικαιολογείται να χάνεις πρωτάθλημα απο την Παναχαική σεζον 1999-00, προφανώς δεν έχει δει τον αγώνα)


4-1-13 

η μοναδική συνέντευξη  του 1978..



Δεν παίζαμε για τα λεφτά αλλά για την φανέλα..... Μάλλον δλδ. 

13-4-11 (ασχολίαστο, εκτός αν πρέπει να διδάσκουμε ήθος και εμείς)


Επόμενος καλός «πελάτης στο «Φως», ο άλλοτε φονιάς...



Ποιος Σισσε....Νταρμπυσαιρ!!!!

Ποιοι Γιαννακόπουλοι? Κωλοτούμπες. Πότε λένε , πότε ξελένε!!!!


Αγαπητέ «Φονια». Ναι εσένα λέω, που το 88 τους έκλεισες το σπίτι και τους έκανες να σε κυνηγάνε με την φανέλα του Αθηναϊκού. Σοβαρά πιστεύεις οτι ο Ματ ήταν καλύτερος από τον Τζιμπρίλ? Με ποιά κριτήρια? Ήρθε ο Γάλλος και έβαλε 55 γκολ σε 2 χρόνια. Σκόραρε 23 γκολ σε μία σεζόν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ κανείς δεν τα έχει ξεπεράσει!!! Δλδ εδώ και 10 χρόνια κρατάει το ρεκόρ!  2 χρονιές συνεχόμενες πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα, έχει να δει ο Παναθηναϊκός από το ... 1973-1974!!!! Πες κάτι καλό για την ομάδα, δεν κοστίζει κάτι. Όσο για τους Γιαννακόπουλους....ασχολίαστο απλά.


Και για κερασάκι στην τούρτα!!!! Ένας παλαίμαχος (Λιβαθηνός) προσωπική αδυναμία ως παίχτης, που μου είχε δώσει και φωτογραφία του, κάπου αρχές του 80!!!

Ναι Σπύρο μου. Γιαυτό ΜΙΚΡΥΝΑΜΕ. Γιατί θα έπρεπε να επιλέξουμε τον κάθε Μπάρκογλου, αντί του Σισσέ. Και του κάθε Σισσέ. Φαντάσου να είχαμε φέρει δλδ τον αντίστοιχο «Μπάρκογλου» αντι του Μπεργκ πχ. Γιατί να δίνουμε 600 + 700χιλ κάθε χρόνο στον Μάρκους, όταν μπορούσαμε να έχουμε 2-3 «Μπάρκογλου» αφού και αυτοί βάζουν...γκολ. (Με κάθε σεβασμό στον Μπάρκογλου). Τι έλεγες για Μιχαλάκη το 2001? Γιατί να μην πέρναμε 5 Μπάρκογλου και τότε? Η δεν ισχύει για τότε? 

Άρα μήπως μικρύναμε με τους κάθε Μαουρο, Πολακ, Βίλλα, Μπόβιο, Μίτου, Σέριτς, Τοργκελε, Μαντζιους, Ντεμπα, Μπικοφσκι, Σιγκουρτσον, η για την ακρίβεια ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ έχοντας έναν Σισσέ η έναν Μπεργκ ΚΑΘΕ χρόνο στην 11αδα και άλλους 3 Σισσέ δίπλα του?  

Τι είπαν για Σισσε οι 2 τους τα διαβάσαμε. Τι είχαν πει για Μιχαλάκη? Τπτ. Τότε διαβάζαμε οτι ξοδεύουμε λεφτά (οχι δικά μας, του συμβολαίου του άλφα βέβαια, γιαυτό απο το 03 και επειτα αρχισε η ...νηστεία ξανά). Ο ένας ήταν ...σπατάλη, ο άλλος μεταγραφάρα και ξοδεύουμε λεφτά και κλέψαμε τον παίχτη απο τον πράκτορα!!!



Πότε εξοργίστηκαν όλοι οι παλαίμαχοι,  ΟΤΑΝ μας έσφαζε η παράγκα από το 96? 
Πότε δήλωναν στο «Φως» και το κάθε «Φως», οτι  βιάζουν το τριφύλλι εν ψυχρώ?
Πότε αναφέρθηκαν στα 12 χρόνια (80,81,83,88,89,92,97,99,02,06,07,08) που δεν ήμασταν ΟΥΤΕ ΚΑΝ δεύτεροι και μικραίναμε? (Το 08 τερματίσαμε 3οι, στα πλει-οφ βγήκαμε 2οι)


Όταν λοιπόν ο κόσμος ΕΜΑΘΕ με τις 3-5ες θέσεις, όταν ΕΣΕΙΣ δεν φωνάζατε τότε για αυτά, γιατί σας κάνει εντύπωση η τωρινή κατάντια? Συνέχεια είναι. Πιέσατε άμεσα η έμμεσα την ΕΠΟ, τον τύπο, την διοίκηση να αντιδράσουν, ο καθένας με την δύναμη και τον τρόπο που μπορούσε? Όσοι φώναζαν τότε, ήταν τα «μαύρα πρόβατα». 

Όταν αλλοιώνεται το DNA του πρωταθλητή ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, όταν είναι αποδεκτή η 2η, 3η, η 5η, 6η θέση, τα 12 χρόνια με 1 πρωτάθλημα, όταν τα 24/31 άτιτλα χρόνια ΔΕΝ θεωρούνται αποτυχία, τότε η κατάληξη είναι η σημερινή ημέρα.

Και έχετε συμβάλει με ένα μικρό λιθαράκι ΚΑΙ εσείς. Όπως φυσικά συμβάλατε με ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ για να βρεθούμε αγωνιστικά στην κορυφή, για να αφήσετε την κληρονομιά σας στο τριφύλλι, ακριβώς επείδή αγαπούσατε και πονάγατε τον Σύλλογο. Γιατί μάθατε τον Παναθηναίκό ως ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΩΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ. 

Ο σκοπός του Παναθηναικού είναι ο πρωταθλητισμός, αυτό είναι το μέγεθος του. Οχι οι 3-5ες θέσεις. Εχθρος του καλού ειναι το καλύτερο, OXI το χειρότερο. Στόχος λοιπόν δεν έιναι η ΑΠΟΦΥΓΗ του ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ, αλλά η ΕΠΙΔΙΩΞΗ του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ. 

Αν ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ σε νταιφάδες και πράκτορες να τον βιάζουν, τότε δεν θα φτάναμε σε καμία πολυμετοχικότητα και κανέναν αλαφούζο. Όλοι όσοι λοιπόν δηλώνετε «μικρύναμε», «πως ήμασταν κάποτε», ΚΟΙΤΑΞΤΕ 200 μέτρα δίπλα από το ανοιχτό ΟΑΚΑ.

Εκεί βρίσκεται το κλειστό ΟΑΚΑ που στεγάζει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Η ομάδα αυτή με μία οικογένεια στο τιμόνια για 32 χρόνια μέχρι στιγμής (1987-2019) κατάφερε να ξαναφέρει τον Παναθηναίκό στην ΚΟΡΥΦΗ της ελλάδας γκρεμίζοντας την παράγκα πράκτορα-ξανθού και να ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ το τριφύλλι ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ της Ευρώπης με 6 ευρωπαϊκά. Ποιος θα το πίστευε αυτό το 87 που ανέλαβαν. Κανείς, μόνο οι ίδιοι. Πως το κατάφεραν? ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΛΕΦΤΑ. Αμέτρητα λεφτά και αρκετές φορές σε λάθος επιλογές μέχρι που έμαθαν.

Image result for παυλος γιαννακοπουλος οπαδοι

Αγάπησαν τον Σύλλογο, ασχολήθηκαν, δεν κοιμόντουσαν όταν χάναμε, δεν άντεχαν από την πίεση του αγώνα, από το άγχος και την αγωνία για να φτάσουν στην κορυφή, ξόδεψαν ΟΣΑ χρειάζονταν για να φέρουν ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΚΑΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ και αυτό εκτιμήθηκε τόσο πολύ από τον κοσμο, που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΟΜΑΔΑ-ΟΠΑΔΟΙ έγιναν ΕΝΑ. Γιαυτό μεγαλουργήσαμε και τα καταφέρνουμε ακόμα. 

Παράγοντες που σταμάταγαν στον δρόμο να βαλουν στην λιμουζίνα τους, 3 απλούς οπαδούς (και τον άλλοτε πρωθυπουργό) για τους πάνε κοντά στο σπίτι τους και ζήταγαν και ... συγγνώμη που δεν τους άφησαν απ έξω!!!

Γιαυτό και στις δύσκολες στιγμές (92,93,94,95,12,15,16) ο κόσμος ΣΤΗΡΙΖΕ και είχε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ οτι όλα θα πάνε καλά. Γιατί κάποιος που αγαπάει με πάθος αυτό που ασχολείται, στο τέλος θα τα καταφέρει. Θα αποτύχει κάποιες φορές, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ. 

Όποιος το κάνει «αγγαρεία» η επειδή «πρέπει» και δεν κατανοεί το μέγεθος του Συλλόγου, τότε εξ ορισμού θα ΑΠΟΤΥΧΕΙ. Ακόμα και αν επιτύχει σπασμωδικά κάποιες φορές. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Την οποία ΠΟΤΕ δεν αναφέρετε σε καμία σας δήλωση.

Οπότε καλά τα δάκρυα περί «σμίκρυνσης», αλλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ. Αν και είχατε το παράδειγμα δίπλα σας. Γιατί αυτός είναι ο προορισμός του Παναθηναϊκού. Όπως στο μπάσκετ ξεπεράσαμε τον άθλο των ημιτελικών του Πρωταθλητριών το 1972 και του Κυπελλούχων το 1969, φτάνοντας φυσικά στην ΚΟΡΥΦΗ το 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011. Γιατί εχθρός του καλού δεν είναι το χειρότερο, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!

Σχόλια

  1. Ένα μεγάλο μπράβο φίλε, για τις -πάντα- εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις σου. Να συμπληρώσω μόνο, πως η οικογένεια φαίνεται ότι διέθετε και διαθέτει άριστους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, που ενεργοποιούσε και ενεργοποιεί καθαρά για προσωπική προβολή, μέσω της εξύμνησης του "ένδοξου" παρελθόντος των 6 πρωταθλημάτων, στα 21 χρόνια παρουσίας του καπετάνιου στο τιμόνι της ομάδας και του 1 πρωταθλήματος στα 6 χρόνια του Τζίγγερ. Αντίθετα οι μηχανισμοί αυτοί ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως πολύ σωστά επεσήμανες, για το "ξεσκέπασμα" των μεθοδεύσεων της εκάστοτε παράγκας των Νταϊφά, Κόκκαλη, Μαρινάκη, πέρα απο τις αστειότητες με τα DVD του Τζίγγερ και τα κρασιά "παράγκα", που γελοιοποίησαν τον σύλλογο.
    Ακόμα δεν χρησιμοποίησε κανέναν μηχανισμό για καταπολέμηση της κόκκινης προπαγάνδας, μέσω προβολής αντι-προπαγάνδας - θα μου επιτρέψεις να δανειστώ τον όρο σου- για να υπερασπιστεί τους 6 τίτλους που κατακτήσαμε τις δεκαετίες 80-90. Αντίθετα επέτρεψε να αιωρείται ο μύθος του βαρδινογιαννισμού και των κλεμμένων πρωταθλημάτων, την στιγμή που τουλάχιστον την δεκαετία 90 που εγώ έζησα και θυμάμαι, ο ΟΣΦΠ ή τερμάτιζε τρίτος-τέταρτος, με διαφορά γύπω στους 10 βαθμούς από εμάς, είτε δεύτερος, με διαφορά όμως άνω των 20 βαθμών απο εμάς, γεγονότα που καταδεικνύουν ότι δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει την πρωτιά και ότι ο ΠΑΟ δεν έκλεψε κανέναν τίτλο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και την παρουσία των ομάδων στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια όπως και τα κατοπινά, υπό την έννοια ότι η λογική υπαγορεύει ο καλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα θα πρέπει-συνολικά- να έχει και καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη, κάτι που ο ΠΑΟ επιβεβαίωνε ως πρωταθλητής, ενώ ο ΟΣΦΠ διέψευδε κατηγορηματικά, φτάνοντας να γίνει και ανέκδοτο με τις δηλώσεις του sir Alex Ferguson. Αυτά από εμένα, συγγνώμη αν κούρασα, εύχομαι πάντα υγεία και χαρά και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω σε ολα. Ευχαριστω πολυ για τα καλα λογια. Φυσικα και δεν κουρασες.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου